niedziela, 21 czerwca 2015

Wino swojskie z kwiatów czarnego bzu

baldaszek czarnego bzu
Wino swojskie z kwiatów czarnego bzu o pojemności 10l powstaje z 10 dorodnych baldaszków kwiatów, soku z jednej cytryny z której wcześniej ścieramy sparzoną skórke dodając ją do wina gdzie znajdują się kwiaty bzu. Gotujemy wode dodając 1,5 kg cukru a następnie ostudzoną wlewamy do słoja. Na koniec dodaję się dożdze i 1g pożywki.
Po 7-10 dniach należy odcedzić kwiaty od wina swojskiego i czekać aż skończy fermentować.







Likier z kwiatów czarnego bzy

2 komentarze:

  1. Rozochocony unikatowym przepisem spróbowałem. Dzisiaj miało miejsce odcedzanie kwiatów od wina, i musze przyznać, że tygodniowe wino pachnie wyśmienicie, orzeźwiającym zapachem.

    OdpowiedzUsuń