Przepis na ok 10 litrów wina swojskiego:
jabłka: 4kg
głóg: 1kg
dzika róża: 500g
woda: 7,5l
cukier: na wino słodkie 3,5kg cukru, na wytrawne 2,8kg cukru
drożdze: bayanus
Jabłka myjemy, odcinamy ogryzek i kroimy na kawałki max 2cm x 2cm x 2cm następnie dodajemy do słoja. Głóg przebieramy wybierając najlepsze owoce i pozbywamy się w całości ich gałązek, następnie myjemy owoce i wsadzamy do zamrażarki na noc, tak by się przemroziły. Dziką róże tniemy na pół pozbawiając ją pestek, oraz kwiatowej końcówki. Obraną dziką róże, mrozimy razem z głogiem, by dodaj je do słoja po przemrożeniu. Zalewamy owoce wystudzonym syropem dodając na koniec drożdze. owoce można odcedzać po miesiącu.
Dzika róża na wino swojskie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz