poniedziałek, 28 lipca 2014

Wyjątkowe wino z ryżu ze śliwkami

Jest to mój autorski przepis na wyjątkowe mocne wino z ryżu ze śliwkami. Przepis na około 40 litrów wina do baniaka 56L.
-10kg ryzu
-10kg cukru
-40 litrów wody
-1kg suszonych śliwek
-150g rodzynek
-6g suszonych skórek z pomarańczy
-drożdze i pożywka

Gotujemy wode, następnie ściągamy z palnika i rozpuszczamy w niej cały cukier i zostawiamy do wystygnięcia.Ryż płuczemy dokładnie, najlepiej dwa razy i surowy wrzucamy do baniaka, dodajemy do niego śliwki rodzynki i skórke z pomarańczy (którą wcześniej dokładnie obraliśmy z gorzkiej białej warstwy i pozostawiliśmy do wysuszenia). Zalewamy wszystko wodą z cukrem na drugi dzień dodając drożdże (Ja używam Bayanus) z pożywką.

Fermentacja przebiega burzliwie i intensywnie. Kiedy drożdże zaczną zwalniać zlewamy wino z nad osadu, pozbywając sie wszystkiego co zbędne i odstawiamy winko do czasu aż sie wyklaruje, na okres 2-3 miesięcy w ciepłe miejsce,  Po tym okresie Wino można butelkować, jednak radził bym sie upewnić, że fermentacja w naszym trunku się już skończyła.




3 komentarze:

  1. Jaki jest smak takiego wina w porownaniu z winem sliwkowym np. z marketu? Czuc te sliwke wyraznie czy to raczej takie tlo dla ryzu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Suszoną śliwkę czuć wyjątkowo bardzo wyraźnie, i to ryż stanowi tło dla suszonych śliwek :) Dlatego zalecam nie przesadzać z ich dawkowaniem. Jak komuś smakuje kompot wigilijny, to winko z szuszonych śliwek będzie również mu smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przesadzaj, do kompotu to mu daleko. Robi się przecież wino z buraków, a barszczu w niczym nie przypomina.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń