wtorek, 9 września 2014

Wino z brzoskwiń i jabłek

Wino z brzoskwiń i jabłek

O tym, że jabłka i brzoskwinie tworzą doskonałe połączenie wiele pisać nie trzeba. Razem połączone i użyte do produkcji wina dają napój z rodzaju lekkich win południowych.

Przepis na około 10 litrów wina:

Składniki na wino 10%:
-jabłka 4 kg
-brzoskwinie 3 kg
-rodzynki 200 g
-sok z 2 limonek
-skórka z 2 limonek (bez gorzkiej białej skórki)
-woda 6 l
-cukier 1,6 kg
-drożdże Tokay/bayanus
-pożywka 3g

Składniki na wino 13%:
-jabłka 4,25 kg
-brzoskwinie 3,25 kg
-rodzynki 225 g
-sok z 2 limonek
-skórka z 2 limonek (bez gorzkiej białej skórki)
-woda 6 l
-cukier 2 kg
-drożdże Tokay/bayanus
-pożywka 3g

Składniki na wino 17%:
-jabłka 4,5 kg
-brzoskwinie 3,5 kg
-rodzynki 250 g
-sok z 2 limonek
-skórka z 2 limonek (bez gorzkiej białej skórki)
-woda 6 l
-cukier 3 kg
-drożdże Tokay/bayanus
-pożywka 4 g

Owoce należy przebrać, wybierając tylko te nie najlepsze, obieramy ze skórki i usuwamy pestki następnie krojac na mniejsze kawałki. Wsypujemy wszystkie kawałki owoców razem z sokiem i skórka limonki do baniaka, i zalewamy wystudzoną i przegotowaną wodą z cukrem by potem uzupełnić całość drożdżami z pożywką.

1 komentarz:

  1. Wino z brzoskwiń i jabłek hmm chyba musze spróbować tego roku

    OdpowiedzUsuń