Wino to ma absolutnie doskonały jagodowy smak, aż trudno uwierzyć, że tak mały dodatek jagód może aż tak pozytywnie wpłynąć na smak wina. Dodatkowo papierówki dają inny smak wina niż pozostałe odmiany, który oceniam na lepszy przy wina półsłodkich i półwytrawnych
Oto składniki na 10 L wina:
-3,5 kg jabłek papierówek
-150 g rodzynek
-400 g jagód
-3,5 kg cukru
-8 litrów wody
-pożywka
-drożdże typu tokay/bayanus
Papierówki obieramy, usuwamy ogryzek i wrzucamy do baniaka, jagody myjemy i dodajemy do jabłek, rodzynki należy sparzyć i dodać do reszty. Zalewamy wszystko syropem z wody i cukru. Następnie uzupełniamy całość drożdżami oraz pożywka. Po 2 tygodniach odcedzamy owoce, odstawiając wino do momentu aż skończy fermentować, kiedy ten czas nastąpi, można je odstawić do klarowania, bądź też przyśpieszyć ten proces bentonitem.
Hmmm... A jak z opcją podmienienia jagód na borówki amerykańskie? Można zaryzykować?
OdpowiedzUsuń