poniedziałek, 15 września 2014

Wino swojskie z brzoskwini i pigwy

Wino swojskie z brzoskwiń i pigwy

O tym, że jabłka i brzoskwinie tworzą doskonałe połączenie wiele pisać nie trzeba. Razem połączone i użyte do produkcji wina dają napój z rodzaju lekkich win południowych.

Przepis na około 10 litrów wina:

Składniki na wino swojskie 10%:
-pigwy 4 kg
-brzoskwinie 3 kg
-rodzynki 200 g
-woda 6 l
-cukier 1,6 kg
-drożdże Tokay/bayanus
-pożywka 3g

Składniki na wino swojkie 13%:
-pigwy 4,25 kg
-brzoskwinie 3,25 kg
-rodzynki 225 g
-woda 6 l
-cukier 2 kg
-drożdże Tokay/bayanus
-pożywka 3g

Składniki na wino swojskie 17%:
-pigwy 4,5 kg
-brzoskwinie 3,5 kg
-rodzynki 250 g
-woda 6 l
-cukier 3 kg
-drożdże Tokay/bayanus
-pożywka 4 g

Owoce należy przebrać, wybierając tylko te nie najlepsze, usuwamy pestki następnie krojąc na mniejsze kawałki. Wsypujemy wszystkie kawałki owoców razem z rodzynkami do baniaka, i zalewamy wystudzoną i przegotowaną wodą z cukrem by potem uzupełnić całość drożdżami z pożywką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz