środa, 17 czerwca 2015

Wino z pszenżyta z jabłkami i rodzynkami

Wino z pszenżyta z jabłkami i rodzynkami

W celu otrzymania wysokiej jakości wina swojskiego o zapachu batoników fitness :) należy dokładnie przemyć, co najmniej kilkukrotnie zmieniając wodę nasze zboże, odrzucając możliwie jak najwięcej niepotrzebnych w nim rzeczy. Jabłka myjemy, kroimy na kawałki wraz ze skórka usuwając jedynie ogryzek i wrzucamy do słoja, gdzie powinno już znajdować się zboże. Oczywiście nie zapominamy o dodaniu wyparzonych rodzynków. Wcześniej miedzy czasie przegotowujemy nasz syrop z odpowiedniej ilości przegotowanej wody oraz cukru. Jeżeli dodamy kwasek do wody po dodaniu cukru, to nie będzie się on z powrotem krystalizować. Po ostygnięciu syrop dodajemy do rodzynek jabłek oraz pszenżyta, dołączamy drożdże zatykamy baniak. Po dwóch tygodniach odcedzamy owoce od naszego wina swojskiego i oczekujemy na koniec fermentacji.


Przepis na 10 litrów wina swojskiego z pszenżyta z jabłkami i rodzynkami:


wino 9%wino 12%wino 17%
1kg zboża
4kg jabłek
500g rodzynek
1,25kg zboża
4,25kg jabłek
600g rodzynek
1,5kg zboża
4,5kg jablek
750g rodzynek
10l wody9l wody8l wody
2,4kg cukru3kg cukru3,8kg cukru
20g kwasku cytrynowego25g kwasku cytrynowego30g kwasku cytrynowego
3g pożywki3g pożywki3g pożywki
0,5g taniny


Pszenżyto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz