poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wino pasternakowe

Wino z pasternaku


paster2.jpg [2,3kB]Przepis na 4l wina:
  • 1,4kg pasternaku
  • 0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 0,8kg cukru
  • 1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g)
  • 4g pożywki (zalecam najwyżej 2g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
Umieść pasternak w plastikowym sitku i ugotuj w 3,5l wody do miękkości. Usuń pasternak i daj mu obcieknąć, ale nie wyciskaj. Wlej wywar do baniaka, dodaj cukru i pozostałych składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Gdy fermentacja ma się ku końcowi, zlej wino znad osadu.
paster4.jpg [6,95kB]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz