poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wino truskawkowe

Truskawki nadają się do wyrobu win raczej silnych, deserowych. Należy dokładnie usunąć owoce nadpsute, niedojrzałe, szypułki i listki. Zgnieść, sparzyć odpowiednią ilością letniej wody, zadać zaczynem drożdży, po 1 dniu przecedzić, wycisnąć miazgę, do powstałego płynu dodać roztworu cukrowego, pożywki i kwasku cytrynowego według przepisu. Wino bez dodatku kwasku łatwo czernieje, dlatego najlepiej je spasteryzować. Truskawki są dobrym dodatkiem do malin w ilości około 50%.

100 gramów truskawek zawiera: 0,6 gramów białka, 6,2 grama węglowodanów, 2,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 23 miligramy fosforu, 22 miligramy wapnia, 12 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,7 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, mangan, 30 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 60 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 20 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
 
Przykłady na 10l wina:

wino 12% - 13% wino 17%
7kg truskawek 7kg truskawek
4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 4g pożywki
20g kwasku cytrynowego

1 komentarz:

  1. Właśnie nastawiłem sobie, słonca mało w tym roku wiec owoce nie słodkie to na 20 litrach wina swojskiego dodałem 1 kilogram cukru więcej.

    OdpowiedzUsuń