poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wino z czarnej porzeczki

Wino z czarnych porzeczek


Czarne porzeczki posiadają szczególny posmak, który nie każdemu odpowiada i dlatego tylko ci, którzy je lubią, powinni z nich robić wina. Do tego sok z czarnych porzeczek jest gęsty, galaretowaty co też nie ułatwia zadania... Porzeczki zadane wzmocnionym zaczynem drożdży fermentują jednak normalnie i w czasie udanej fermentacji gubią część swojego posmaku. Przez uleżenie posmak ten ginie prawie zupełnie, pozostawiając jedynie lekki, swoisty aromat. Nadają się czarne porzeczki najlepiej do win ciężkich, deserowych. Stanowią doskonałą domieszkę do innych owoców w ilości 5 - 15%. Schemat działania przy wyrobie wina jest taki sam jak dla porzeczek czerwonych i białych, tylko proporcje składników są inne i zaczyn drożdżowy musi być wzmocniony.

100 gramów czarnych porzeczek zawiera: 0,9 grama białka, 6,6 grama węglowodanów, 8,7 grama błonnika, 370 gramów potasu, 60 gramów wapnia, 43 gramy fosforu, 17 gramów magnezu, 3 gramy sodu, 1,3 grama żelaza, 200 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witaminy B1, 0,06 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,08 miligrama witaminy B6, 200 miligramów witaminy C (!), 1 miligram witaminy E. (WIEM, Onet)

Przykład na 10l wina:

wino 17-18% : 2,5l soku 6l wody 2,8kg cukru 4g pożywki

porzeczki porzeczka czarna plantacja sprzedam czarną porzeczkę ceny 2008

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz