Wino śliwkowe |

Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo
nadają się do wyrobu win. Należy brać najsłodsze odmiany -
węgierki, renklody lub mirabelki. Śliwki, jako owoce
posiadające dość dużo pektyn, trudno oddają sok, a powstałe
wino długo się klaruje. Efekt jednak wart jest poświęceń i
cierpliwości.100 gramów śliwek dostarcza: 60 kilokalorii, 84 gramy wody, 0,6 grama białka, 9,6 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 16 miligramów fosforu, 11 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 220 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,5 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 0,7 miligrama witaminy E, 3 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Przykłady na 10l wina:
| wino 10% | wino 12% | wino 17% |
| 6kg śliwek (renklod) | 7kg śliwek (węgierek) | 8kg śliwek (mirabelek) |
| 5-6l wody | 5,5l wody | 4,5l wody |
| 1,4kg cukru | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
| 3g pożywki | 3g pożywki | 3g pożywki |
| 5g kwasku cytrynowego |
Węgierki:
Renklody:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz