poniedziałek, 27 sierpnia 2012

wino śliwkowe ze śliwek

Wino śliwkowe 


Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo nadają się do wyrobu win. Należy brać najsłodsze odmiany - węgierki, renklody lub mirabelki. Śliwki, jako owoce posiadające dość dużo pektyn, trudno oddają sok, a powstałe wino długo się klaruje. Efekt jednak wart jest poświęceń i cierpliwości.

100 gramów śliwek dostarcza: 60 kilokalorii, 84 gramy wody, 0,6 grama białka, 9,6 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 16 miligramów fosforu, 11 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 220 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,5 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 0,7 miligrama witaminy E, 3 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)

Należy śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, zalać letnią wodą, zadać drożdżami, po dwóch dniach wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie, dodać roztworu cukrowego, pożywki i fermentować. Nie należy prowadzić fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze a powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Na 10l wina bierze się mniej więcej: 6-7kg renklod, 7kg węgierek, 8kg mirabelek.

Przykłady na 10l wina:

wino 10% wino 12% wino 17%
6kg śliwek (renklod) 7kg śliwek (węgierek) 8kg śliwek (mirabelek)
5-6l wody 5,5l wody 4,5l wody
1,4kg cukru 1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
5g kwasku cytrynowego

 Węgierki:

 
















Renklody:
ŚLIWA ULENA ,ŻÓŁTA LANGRODA  tania wysylk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz