Słod jasny i ciemny:

Wina swojskie robię od 14 roku życia, a ponieważ zawsze lubiłem odkrywać nieznane, dlatego sam tworze i testuje kreatywne przepisy wydobywając nieznane dotąd smaki wina swojskiego.Zachęcam do korzystania z oryginalnych przepisów i dzielenia sie opiniami w komentarzach. Mile widziane sugestie, co byście zmienili w danym przepisie.
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Wino ze słodu
2kg zboża przebrać i kilka razy
przepłukać. Wilgotne zboże wsypać do płaskiego kamiennego
naczynia, umieścić w ciepłym miejscu i nakryć. Dwa razy na
dobę skrapiać letnią wodą i rozmieszać. Po kilku dniach
zboże zakiełkuje i gdy kiełki będą miały po 1,5cm, wtedy
zboże (a raczej świeży słód) należy zalać ośmioma litrami
wody, podgrzać do 60oC i utrzymywać w tej
temperaturze przez 6 godzin. Następnie należy płyn scedzić,
po ochłodzeniu zadać drożdżami, dodać 20g kwasku
cytrynowego, 4g pożywki, 0,5g taniny i cukru w zależności od
projektowanej mocy wina.
Podobno
w browarach da się czasem kupić słód browarniany - można go
użyć w identyczny sposób.
Słod jasny i ciemny:
Słod jasny i ciemny:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz