Wino winogronowe |
Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej ilości letniej wody, dodać zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać ostatnią część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze rozpuścić przepisany cukier i dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% | wino 11% - 12% | wino 17% |
5kg winogron | 5,5kg winogron | 6kg winogron |
1,2kg cukru | 1,5kg cukru | 2,6kg cukru |
6,5l wody | 5,5l wody | 5l wody |
3g pożywki | 3g pożywki | 3g pożywki |
Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzą winu kolor, gdy owoce przefermentujemy przez co najmniej kilka (do 14) dni w miazdze.
dobry przepis
OdpowiedzUsuń