Wino winogronowe

W Polsce winogrona dojrzewają tylko przy
bardzo korzystnych warunkach, dlatego najlepiej nie fermentować
czystego moszczu winogronowego (jak w krajach winiarskich), lecz
do soku dodać odpowiednią ilość wody i cukru.
Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na
nie 1/3 przepisanej ilości letniej wody, dodać
zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3
przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór
dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać
ostatnią część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić,
miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze rozpuścić
przepisany cukier i dolać do baniaka, dodać
pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% |
wino 11% - 12% |
wino 17% |
5kg winogron |
5,5kg winogron |
6kg winogron |
1,2kg cukru |
1,5kg cukru |
2,6kg cukru |
6,5l wody |
5,5l wody |
5l wody |
3g pożywki |
3g pożywki |
3g pożywki |
Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzą winu kolor, gdy
owoce przefermentujemy przez co najmniej kilka (do 14) dni w miazdze.
dobry przepis
OdpowiedzUsuń