poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wino żytnie

Wino z żyta

Spośród zbóż, głównie żyto nadaje się do wyrobu win domowych. Win z żyta nie należy wypijać na świeżo, gdyż zawierają dużo fuzli, które spowodują ból głowy (na drugi dzień). Po co najmniej półrocznym dojrzewaniu wino zmieni się na korzyść i będzie go można bezpiecznie spożywać w każdych ilościach :-). Przepis poniższy (na 10l wina) pochodzi z przedwojennej książeczki o winach domowych:
2kg żyta przebrać, usuwając obce i zepsute ziarna, przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, zalać ośmioma litrami wody i pozostawić do drugiego dnia. Następnie gotować na BARDZO słabym ogniu (tak by ziarna nie rozgotowały się na papkę) przez 2 godziny a po ostudzeniu przecedzić przez gęste płótno. Otrzymany roztwór wlać do baniaka, dodać dobrze fermentującego zaczynu drożdżowego, pożywki, taniny i ochłodzony roztwór cukru (może być na 2-3 raty) oraz kwasek cytrynowy.

 
Inny sposób wyrobu wina ze zboża:
Przepis na 10 litrów wina:

2kg żyta oczyścić z pyłu i plew, przemyć szybko zimną przegotowaną wodą. Wsypać zboże do baniaka i zalać dwoma litrami wody w której wcześniej rozpuszczono 50g kwasku cytrynowego i pozostawić na co najmniej 4 godziny. Potem dolać do baniaka jeszcze 8l wody z rozpuszczoną odpowiednią ilością cukru i zaczyn drożdży. Najpóźniej po 3 tygodniach ściągnąć płyn znad zboża i zboże usunąć, wino wlewając z powrotem do baniaka, celem dofermentowania i sklarowania. Przy tym sposobie wyrobu, należy wino nastawiać w baniakach o większej pojemności niż ilość wina jaką chcemy zrobić, gdyż zboże pęcznieje a fermentacja jest bardzo burzliwa. 10 litrów wina nastawiamy więc w baniaku około 15-litrowym 

Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 12% wino 17%
2kg zboża 2,5kg zboża 3kg zboża
10l wody 9l wody 8l wody
1,4kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
20g kwasku cytrynowego 25g kwasku cytrynowego 30g kwasku cytrynowego
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
0,5g taniny


Żyto:

3 komentarze:

  1. Dobra alternatywa dla wina, a nawet lepsza bo tańsza, wino z żyta ma dużo bardziej złocisty kolor i głębszy smak. gorąco polecam ponieważ robi się równie szybko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra alternatywa dla wina ryżowego*

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń