Wino żytnie
Wino z żyta
Spośród
zbóż, głównie żyto nadaje się do wyrobu win domowych. Win z żyta nie należy
wypijać na świeżo, gdyż zawierają dużo fuzli, które spowodują ból głowy
(na drugi dzień). Po co najmniej półrocznym dojrzewaniu wino zmieni się na
korzyść i będzie go można bezpiecznie spożywać w każdych ilościach :-).
Przepis poniższy (na 10l wina) pochodzi z przedwojennej książeczki o winach
domowych:
2kg żyta
przebrać, usuwając obce i zepsute ziarna, przepłukać kilkakrotnie zimną wodą,
zalać ośmioma litrami wody i pozostawić do drugiego dnia. Następnie gotować
na BARDZO słabym ogniu (tak by ziarna nie rozgotowały się na papkę) przez 2
godziny a po ostudzeniu przecedzić przez gęste płótno. Otrzymany roztwór
wlać do baniaka, dodać dobrze fermentującego zaczynu drożdżowego, pożywki,
taniny i ochłodzony roztwór cukru (może być na 2-3 raty) oraz kwasek
cytrynowy.
Inny sposób wyrobu wina ze
zboża:
Przepis na 10 litrów wina:
2kg
żyta oczyścić z pyłu i plew, przemyć szybko zimną przegotowaną wodą.
Wsypać zboże do baniaka i zalać dwoma litrami wody w której wcześniej
rozpuszczono 50g kwasku cytrynowego i pozostawić na co najmniej 4 godziny.
Potem dolać do baniaka jeszcze 8l wody z rozpuszczoną odpowiednią ilością
cukru i zaczyn drożdży. Najpóźniej po 3 tygodniach ściągnąć płyn znad
zboża i zboże usunąć, wino wlewając z powrotem do baniaka, celem
dofermentowania i sklarowania. Przy tym sposobie wyrobu, należy wino nastawiać
w baniakach o większej pojemności niż ilość wina jaką chcemy zrobić, gdyż
zboże pęcznieje a fermentacja jest bardzo burzliwa. 10 litrów wina nastawiamy
więc w baniaku około 15-litrowym
Przykłady na 10l wina:
wino
9% |
wino
12% |
wino
17% |
2kg zboża |
2,5kg zboża |
3kg zboża |
10l wody |
9l wody |
8l wody |
1,4kg cukru |
2kg cukru |
2,8kg cukru |
20g kwasku
cytrynowego |
25g kwasku
cytrynowego |
30g kwasku
cytrynowego |
3g pożywki |
3g pożywki |
3g pożywki |
0,5g
taniny |
Żyto:
Dobra alternatywa dla wina, a nawet lepsza bo tańsza, wino z żyta ma dużo bardziej złocisty kolor i głębszy smak. gorąco polecam ponieważ robi się równie szybko!
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla wina ryżowego*
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń