Wino z wiśni
Spośród owoców pestkowych wiśnie wydają najlepsze wina. Nadają się do wszystkich rodzajów wina. Posiadają dużo kwasu i dlatego wymagają dużego dodatku wody.
100 gramów wiśni dostarcza: 50 kilokalorii, 82 gramy wody, 0,6 grama białka, 11,9 grama węglowodanów, 1,7 grama błonnika, 280 miligramów potasu, 17 miligramów fosforu, 16 miligramów wapnia, 10 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 120 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,07 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 5 miligramów witaminy C, 0,1 miligrama witaminy E, 8 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Pestki zawierają trochę kwasu pruskiego o posmaku gorzkich migdałów. Jeśli ktoś lubi ten posmak, może pestki zostawić w miazdze. Szypułki należy usunąć ze względu na ich cierpkość. Do zmiażdżonych owoców dodać odpowiednią ilość letniej wody, dodać zaczyn drożdży, po dniu przecedzić, na miazgę nalać jeszcze raz wody, po dniu wygnieść i w uzyskanej wodzie rozpuścić cukier i dodać (na raty) do moszczu. Dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina
wino 10% | wino 12% - 13% | wino 17% - 18% |
6kg owoców | 6,5kg owoców | 6,5kg owoców |
5l wody | 4,5l wody | 3,5l wody |
1,3kg cukru | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 3g pożywki | 4g pożywki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz