Wino z czarnych porzeczek |
Czarne porzeczki posiadają szczególny
posmak, który nie każdemu odpowiada i dlatego tylko ci, którzy
je lubią, powinni z nich robić wina. Do tego sok z czarnych
porzeczek jest gęsty, galaretowaty co też nie ułatwia
zadania... Porzeczki zadane wzmocnionym zaczynem drożdży
fermentują jednak normalnie i w czasie udanej fermentacji gubią
część swojego posmaku. Przez uleżenie posmak ten ginie prawie
zupełnie, pozostawiając jedynie lekki, swoisty aromat. Nadają
się czarne porzeczki najlepiej do win ciężkich, deserowych.
Stanowią doskonałą domieszkę do innych owoców w ilości 5 -
15%. Schemat działania przy wyrobie wina jest taki sam jak dla porzeczek czerwonych i białych,
tylko proporcje składników są inne i zaczyn drożdżowy musi
być wzmocniony.
100
gramów czarnych porzeczek zawiera: 0,9 grama białka, 6,6 grama
węglowodanów, 8,7 grama błonnika, 370 gramów potasu, 60 gramów wapnia,
43 gramy fosforu, 17 gramów magnezu, 3 gramy sodu, 1,3 grama żelaza, 200
mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witaminy B1, 0,06 miligrama
witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,08 miligrama witaminy B6,
200 miligramów witaminy C (!), 1 miligram witaminy E. (WIEM, Onet)
Przykład na 10l wina:
wino 17-18% : | 2,5l soku | 6l wody | 2,8kg cukru | 4g pożywki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz