niedziela, 2 września 2012

Wino buraczane

Wino z buraków


burak2m.jpg [2,96kB]Przepis na około 4 litry wina:
  • 1,1kg buraków
  • 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 3,7 litra wody
  • 1kg cukru
  • 2g enzymu pektynowego
  • 10g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 4g pożywki (zalecam co najwyżej 2g)
  • 1g taniny (zalecam co najwyżej 0,5g)
  • drożdże winne
Umyj i obierz ze skórki buraki. Pokrój je na kawałki i połóż na plastikowe sitko. Włóż je do wrzącej wody i gotuj aż do zmięknięcia. Dodaj cukier, przelej wywar buraczany do baniaka, włóż sitko z burakami do baniaka tak, by było zanurzone w wywarze. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę wymienionych wyżej składników, oprócz drożdży, które dodaj po upływie 24 godzin. Po 5 - 6 dniach wyjmij sitko z burakami z baniaka, lekko je wyciśnij. Wino należy ściągnąć znad osadu, kiedy tylko fermentacja się zakończy.
 burak3.jpg [7,0kB]  burak5.jpg [12,9kB]
   burak1.jpg [5,0kB] burak4.jpg [5,95kB]
Różne rodzaje buraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz