niedziela, 2 września 2012

Wino Marchewkowe

Wino z marchewki


march2m.jpg [2,08kB]Przepis na około 4 litry wina:
  • 1,6kg marchewki
  • 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 0,9kg cukru
  • 15g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g)
  • 2g enzymu pektynowego
  • 2g pożywki
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
Wyczyść dobrze marchewki, usuń wszelkie korzonki. Umieść marchewkę w plastikowym sitku i gotuj w 3,7l wody, aż zmięknie. Wtedy wyjmij marchewkę z wody, ale nie wyciskaj. Wywar marchewkowy przelej do baniaka, dodaj cukru i innych składników, drożdże dodaj dopiero po 24h. Uzupełnij wodą do objętości 4l. Ściągnij wino znad osadu, gdy fermentacja się zakończy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz