niedziela, 2 września 2012

Wino z brzozy i klonu

Wino z brzozy lub klonu


To następny, niesamowity pomysł zaczerpnięty z przedwojennego poradnika winiarskiego. Nigdy nie próbowałem takich wynalazków, ale myślę, że są one godne wypróbowania...
"Z soku brzozy lub klonu można sporządzać w miesiącach od lutego do kwietnia przyjemne w smaku, zdrowe wina. W drzewach przeznaczonych już z góry na wycięcie, wywierca się dziurkę na wysokości 2 stóp od ziemi, wtyka do niej rurkę (z gałązki czarnego bzu) i podstawia się naczynie, do którego spłynie sączący się kroplami sok. Najwięcej soku znajduje się po stronie południowej, słonecznej. Najpraktyczniej zrobić trzy otwory: od wschodu, południa i zachodu.
Sok należy tak długo gotować, aż 1/4 soku wyparuje. Po schłodzeniu zadać drożdżami. Na każdy litr soku dodać 2g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do drożdży."
brzoza1.jpg [10,2kB] brzoza2.jpg [15kB] brzoza3.jpg [16,7kB]
Brzoza
klon1m.jpg [3,6kB] klon2.jpg [9,8kB]
Klon

1 komentarz:

  1. Szkoda, że trzeba tyle czekać na sezon :/

    OdpowiedzUsuń