Wino z brzozy lub klonu |



"Z soku brzozy
lub klonu można sporządzać w miesiącach od lutego do kwietnia
przyjemne w smaku, zdrowe wina. W drzewach przeznaczonych już z
góry na wycięcie, wywierca się dziurkę na wysokości 2 stóp
od ziemi, wtyka do niej rurkę (z gałązki czarnego bzu) i
podstawia się naczynie, do którego spłynie sączący się
kroplami sok. Najwięcej soku znajduje się po stronie
południowej, słonecznej. Najpraktyczniej zrobić trzy otwory:
od wschodu, południa i zachodu.
Sok należy tak długo gotować, aż 1/4 soku wyparuje. Po schłodzeniu zadać drożdżami. Na każdy litr soku dodać 2g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do drożdży."
Sok należy tak długo gotować, aż 1/4 soku wyparuje. Po schłodzeniu zadać drożdżami. Na każdy litr soku dodać 2g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do drożdży."
![brzoza1.jpg [10,2kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/brzoza1.jpg)
![brzoza2.jpg [15kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/brzoza2.jpg)
![brzoza3.jpg [16,7kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/brzoza3.jpg)
Brzoza
![klon1m.jpg [3,6kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/klon1m.jpg)
![klon2.jpg [9,8kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/klon2.jpg)
Klon
Szkoda, że trzeba tyle czekać na sezon :/
OdpowiedzUsuń