
Jeżyny wydają bardzo dobre wina,
szczególnie nadają się na wino Port. Należy brać owoce
dojrzałe, niedojrzałe są wodniste i gorzkawe.
Owoce
należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością letniej wody,
dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w
miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość
cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować
w baniaku.
Przykłady na 10l wina:
| wino 11% |
wino 17% |
| 7kg owoców |
7kg owoców |
| 4,5l wody |
4,5l wody |
| 1,7kg cukru |
2,8kg cukru |
| 5g kwasku cytrynowego |
5g kwasku cytrynowego |
| 4g pożywki |
4g pożywki |
| 1/2g taniny |
|
Kwasku dodajemy tylko wtedy, gdy jeżyny były
BAAARDZO dojrzałe. (wg
mnie dodatek taniny nie jest wcale konieczny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz