niedziela, 2 września 2012

Wino z Grapefruita

Wino z grapefruita


grapefruit4m.jpg [2,29kB]Przepis na 4 litry wina:
  • 6 - 7 grapefruitów
  • 0,5 - 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 2g enzymu pektynowego
  • 1 - 2 litry soku z grapefruita
  • 1kg cukru
  • 4g taniny (to już jakaś bzdura!!!!, najwyżej 0,5g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
Oskrob skórkę z dwóch owoców, unikając białego miąższu, ze względu na jego bardzo gorzki smak. Obierz resztę owoców, podziel na cząstki. Włóż je oraz startą wcześniej skórkę do plastikowego sitka i włóż do baniaka, dodaj cukier i resztę składników oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po 5 dniach usuń sitko z owocami. Pod koniec fermentacji ściągnij wino znad osadu.

grapefruit1.jpg [13,4kB]
grapefruit2.jpg [15,9kB]
grapefruit3.jpg [9,2kB]
grapefruit5.jpg [6,8kB]
grapefruit6.jpg [7,6kB]
Grapefruity

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz