Wino z grapefruita |
![grapefruit4m.jpg [2,29kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/grapefruit4m.jpg)
-
6 - 7 grapefruitów
-
0,5 - 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
-
2g enzymu pektynowego
-
1 - 2 litry soku z grapefruita
-
1kg cukru
-
4g taniny (to już jakaś bzdura!!!!, najwyżej 0,5g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4 litrów
Oskrob skórkę z dwóch owoców,
unikając białego miąższu, ze względu na jego bardzo gorzki smak. Obierz
resztę owoców, podziel na cząstki. Włóż je oraz startą wcześniej skórkę
do plastikowego sitka i włóż do baniaka, dodaj cukier i resztę składników
oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po 5 dniach usuń sitko z owocami. Pod
koniec fermentacji ściągnij wino znad osadu.
![grapefruit1.jpg [13,4kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/grapefruit1.jpg)
![grapefruit2.jpg [15,9kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/grapefruit2.jpg)
![grapefruit3.jpg [9,2kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/grapefruit3.jpg)
![grapefruit5.jpg [6,8kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/grapefruit5.jpg)
![grapefruit6.jpg [7,6kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/grapefruit6.jpg)
Grapefruity
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz