Wino z mango |
![mango3m.jpg [2,3kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/mango3m.jpg)
-
1,5kg owoców mango
-
1,1kg cukru
-
7g kwasu cytrynowego lub winowego
-
2g enzymu pektynowego
-
4g pożywki (polecam najwyżej 2g)
-
1g taniny (polecam najwyżej 0,5g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4 litrów
Obierz owoce, oddziel miąższ od
pestki, pokrój w drobne kawałki, włóż do plastikowego sitka, zgnieć w rękach,
zanurz w gotującej wodzie. Dodaj resztę składników, pozostaw na 12h w
temperaturze pokojowej. Dodaj drożdży winnych. Po 10 dniach wyjmij sitko z
baniaka, lekko wyciśnij owoce. Po zakończeniu fermentacji ściągnij znad
osadu. Wino jest najlepsze dopiero po 1 - 2 latach leżakowania.
![mango1.jpg [8,9kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/mango1.jpg)
![mango2.jpg [5,5kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/mango2.jpg)
![mango3.jpg [9,3kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/mango3.jpg)
u mnie nigdy nie wytrzyma wino 1 albo 2 lata
OdpowiedzUsuń