niedziela, 2 września 2012

Wino z mango

Wino z mango


mango3m.jpg [2,3kB]Przepis na 4 litry wina:
  • 1,5kg owoców mango
  • 1,1kg cukru
  • 7g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 2g enzymu pektynowego
  • 4g pożywki (polecam najwyżej 2g)
  • 1g taniny (polecam najwyżej 0,5g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
Obierz owoce, oddziel miąższ od pestki, pokrój w drobne kawałki, włóż do plastikowego sitka, zgnieć w rękach, zanurz w gotującej wodzie. Dodaj resztę składników, pozostaw na 12h w temperaturze pokojowej. Dodaj drożdży winnych. Po 10 dniach wyjmij sitko z baniaka, lekko wyciśnij owoce. Po zakończeniu fermentacji ściągnij znad osadu. Wino jest najlepsze dopiero po 1 - 2 latach leżakowania.
mango1.jpg [8,9kB]
mango2.jpg [5,5kB]
mango3.jpg [9,3kB]

1 komentarz: