niedziela, 2 września 2012

Wino z czeremchy

Wino czeremchowe


[13,1kB]Do owoców dziko rosnących, a prawie u nas nie znanych należy czeremcha amerykańska (Prunus serotina). Owoce czeremchy amerykańskiej są czarne, błyszczące, wielkości grochu, zebrane w duże grona (do 20 cm) złożone z 20-30 owoców. Są one smaczne i przydatne na przetwory. Dojrzewają we wrześniu i październiku, pozostając aż do zimy na drzewach. Większą część owocu stanowi pestka. Czerwony barwnik owoców czeremchy może służyć doskonale do dobarwiania win czerwonych.
Owoce należy po zebraniu odszypułkować, przepłukać zimną wodą, zmiażdżyć w wiadrze lub innym naczyniu zależnym od skali produkcji, dodać do miazgi odpowiednią ilość letniej wody, zadać matką drożdżową i fermentować w miazdze 2 dni (nie dłużej, gdyż pestki czeremchy wydają się zawierać kwas pruski). Po tym czasie należy miazgę odcedzić, uzyskany sok wlać do baniaka, na wytłoczyny nalać chłodnej wody, wymieszać i fermentować jeszcze 1 dzień. Po upływie tegoż dnia, miazgę należy dobrze wycisnąć, wytłoczyny wyrzucić. W części uzyskanego soku należy rozpuścić na gorąco pierwszą partię cukru, po ostudzeniu dodać do baniaka, dodać pożywki, zamknąć rurką fermentacyjną i fermentować. Po upływie 3-7 dni (w zależności od siły fermentacji) dodać drugą ratę cukru, wynikającą z przepisu.
Przykłady na 10l wina:

wino 12% wino 17-18%
5kg owoców czeremchy 7kg owoców czeremchy
1,6kg cukru 2,4kg cukru
6l wody 4,5l wody
3g pożywki 4g pożywki
[19,0kB] [8,8kB] [7,6kB]
Owoce czeremchy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz