Wino czeremchowe |
Do
owoców dziko rosnących, a prawie u nas nie znanych należy czeremcha
amerykańska (Prunus serotina). Owoce czeremchy amerykańskiej są
czarne, błyszczące, wielkości grochu, zebrane w duże grona (do 20 cm) złożone
z 20-30 owoców. Są one smaczne i przydatne na przetwory. Dojrzewają we wrześniu
i październiku, pozostając aż do zimy na drzewach. Większą część owocu
stanowi pestka. Czerwony barwnik owoców czeremchy może służyć doskonale do
dobarwiania win czerwonych.Owoce należy po zebraniu odszypułkować, przepłukać zimną wodą, zmiażdżyć w wiadrze lub innym naczyniu zależnym od skali produkcji, dodać do miazgi odpowiednią ilość letniej wody, zadać matką drożdżową i fermentować w miazdze 2 dni (nie dłużej, gdyż pestki czeremchy wydają się zawierać kwas pruski). Po tym czasie należy miazgę odcedzić, uzyskany sok wlać do baniaka, na wytłoczyny nalać chłodnej wody, wymieszać i fermentować jeszcze 1 dzień. Po upływie tegoż dnia, miazgę należy dobrze wycisnąć, wytłoczyny wyrzucić. W części uzyskanego soku należy rozpuścić na gorąco pierwszą partię cukru, po ostudzeniu dodać do baniaka, dodać pożywki, zamknąć rurką fermentacyjną i fermentować. Po upływie 3-7 dni (w zależności od siły fermentacji) dodać drugą ratę cukru, wynikającą z przepisu.
Przykłady na 10l wina:
| wino 12% | wino 17-18% |
| 5kg owoców czeremchy | 7kg owoców czeremchy |
| 1,6kg cukru | 2,4kg cukru |
| 6l wody | 4,5l wody |
| 3g pożywki | 4g pożywki |
![[7,6kB]](http://old.wino.org.pl/pics1/czeremcha03.jpg)
Owoce czeremchy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz