niedziela, 2 września 2012

Wino z dyni

Wino dyniowe


dynia4m.jpg [2,0kB]Przepis na około 4 litry wina:
  • 1,8kg miąższu dyniowego
  • 0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 1kg cukru
  • 15g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 1g taniny (zalecam 0,5g)
  • 4g pożywki (zalecam 2g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
Z miąższu należy pozbyć się pestek. Rozdrobnij miąższ dyniowy i włóż na plastikowe sitko, które umieść w baniaku. Dodaj cukru i zalej go ciepłą wodą. Gdy zawartość baniaka ostygnie, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po upływie 5 - 6 dni usuń z baniaka sitko z miąższem, wyciśnij go lekko. Po zakończeniu fermentacji, ściągnij wino znad osadu. Jest możliwe, że konieczne stanie się użycie materiału filtracyjnego.
dynia1.jpg [9,36kB]
dynia2.jpg [5,55kB]
dynia3.jpg [7,2kB]
dynia4.jpg [3,8kB]
Dynie

1 komentarz:

  1. Należy koniecznie odcedzić wino od owoców najpóźniej po upływie tygodnia, ponieważ zamiast wina otrzymamy gęste dyniowe wyglądające nie apetycznie gluty

    OdpowiedzUsuń