Wino dyniowe |
![dynia4m.jpg [2,0kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/dynia4m.jpg)
-
1,8kg miąższu dyniowego
-
0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
-
1kg cukru
-
15g kwasu cytrynowego lub winowego
-
1g taniny (zalecam 0,5g)
-
4g pożywki (zalecam 2g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4 litrów
Z miąższu należy pozbyć się
pestek. Rozdrobnij miąższ dyniowy i włóż na plastikowe sitko, które umieść
w baniaku. Dodaj cukru i zalej go ciepłą wodą. Gdy zawartość baniaka
ostygnie, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po
upływie 5 - 6 dni usuń z baniaka sitko z miąższem, wyciśnij go lekko. Po
zakończeniu fermentacji, ściągnij wino znad osadu. Jest możliwe, że
konieczne stanie się użycie materiału filtracyjnego.
![dynia1.jpg [9,36kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/dynia1.jpg)
![dynia2.jpg [5,55kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/dynia2.jpg)
![dynia3.jpg [7,2kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/dynia3.jpg)
![dynia4.jpg [3,8kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/dynia4.jpg)
Dynie
Należy koniecznie odcedzić wino od owoców najpóźniej po upływie tygodnia, ponieważ zamiast wina otrzymamy gęste dyniowe wyglądające nie apetycznie gluty
OdpowiedzUsuń