niedziela, 2 września 2012

Wino z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu


Bez czarny jest dobry do czerwonego wina (np. Port), jednak smak takiego wina nie każdemu odpowiada. Jest ono jednak doskonałym materiałem do doprawiania innych win, przy czym jego dodatek nie przekracza zwykle 10%. Ze względu na zawartość w owocach alkaloidu sambunigryny (która potrafi w dziwny sposób wpłynąć na żołądek i prawdopodobnie na głowę), należy sok lub miazgę owocową przegotować, co spowoduje rozkład sambunigryny.
Na wino należy brać tylko owoce dojrzałe, bez szypułek i listków. Miazgę można wygnieść albo na surowo, albo sparzyć wrzącą wodą i fermentować owoce w miazdze, albo też ugotować owoce w przepisanej ilości wody i wygnieść.
Przykłady na 10l wina:

wino 11% - 11,5% wino 17% - 18%
4kg owoców 5kg owoców
6l wody 5l wody
1,9kg cukru 2,8kg cukru
4g pożywki 4g pożywki
20g kwasku cytrynowego 20g kwasku cytrynowego
Z suszonych owoców także można zrobić wino. Owoce należy zagotować w wodzie, odcedzić bez wygniatania, po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży. Na 10l wina bierze się około 60-80dkg suszonych owoców, 4g pożywki, 20g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do projektowanej mocy wina.
Niesamowitym pomysłem jest zrobienie wina z KWIATÓW czarnego bzu. Wg przedwojennej książeczki, na której się w głównej mierze opieram, kwiaty czarnego bzu mają bardzo charakterystyczny, swoisty zapach, który nadaje winom aromat muszkatowy.
Do 5l wody dodajemy 1kg cukru, 10 baldaszków kwiatów czarnego bzu, 1 pokrojoną na plasterki cytrynę, zaczyn drożdży i 2g pożywki. Pozostawiamy to na 5-6 dni w ciepłym pomieszczeniu, po czym usuwamy kwiaty i cytrynę, płyn przelewamy do baniaka i fermentujemy jak każde inne wino. Za efekt nie ręczę - nigdy tego wina nie próbowałem robić.

bez1d.jpg [10,0kB] bez2d.jpg [11,2kB] bez3d.jpg [15,4kB]
Owoce i kwiaty czarnego (dzikiego) bzu

4 komentarze:

  1. Ktoś prubował ten pszepis???????

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już to prÓbował!!
    Nie, ale chętnie spróbuje, czekam na sezon.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak jest super, polecam wino bardzo aromatyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem takie wino, rzeczywiście jest mocno aromatyczne i smak nie za bardzo mi odpowiadał. Dopiero po 3 latach okazało się genialne :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń