niedziela, 2 września 2012

Wino z jagód

Wino jagodowe


Sok jagodowy fermentuje dość opornie, dlatego należy postąpić w następujący sposób: zwykłym zaczynem drożdżowym zadajemy najpierw około 1 litra moszczu z dobrze fermentujących owoców (np. porzeczek, czy agrestu), Gdy ten pomocniczy moszcz dobrze zafermentuje, wtedy wlewamy go do moszczu jagodowego.

100 gramów czarnych jagód zawiera: 0,6 gramów białka, 14,3 grama węglowodanów, 65 miligramów potasu, 10 miligramów wapnia, 9 miligramów fosforu, 2 miligramy magnezu, 1 miligram sodu, 0,7 miligramów żelaza, 0,1 miligrama cynku, 130 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witamin B1 i B2, 0,4 miligrama witaminy PP, 0,06 miligrama witaminy B6, 22 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Jagody można albo:
- wygnieść na surowo i sok zadać zaczynem i po dodaniu wody i cukru fermentować;
- miazgę zalać letnią wodą, zafermentować przez dwa dni, przecedzić i fermentować;
- jagody przegotować w wodzie, wygnieść, przecedzić, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, pożywki i na koniec cukier.

Przykłady na 10l wina:
wino 9% - 10% wino 11% wino 17%
5kg owoców 5,5kg owoców 6kg owoców
5,75l wody 5,25l wody 4l wody
1,3kg cukru 1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 4g pożywek 4g pożywki

Suszone jagody także nadają się na wino, bierze się 1kg suszonych owoców na 10l wina. Należy je potłuc i przegotować w wodzie.
jagoda1d.jpg [14,5kB]
Czarna jagoda zwana również borówką

2 komentarze:

  1. Dobry przepis, wino wchodzi zwłaszcza w nogi więc radze szwagrą uważac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fajny :) ale później ile ma siedzieć w dymionie 3 miesiące? Pół roku?

    OdpowiedzUsuń