niedziela, 2 września 2012

Wino z arbuza

Wino arbuzowe


arbuz1m.JPG [2,5kB]Przepis na około 4 litry wina:
  • 0,45kg cukru
  • 11g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 0,5g taniny
  • 4g pożywki (zalecam 2g)
  • drożdże winne
  • sok z arbuza do objętości 4 litrów
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach. Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, należy zlać wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do kupażu z innymi winami.
Arbuzy

4 komentarze:

  1. arbuz nie nadaje sie kompletnie na wino, sam jego zapach jest odstraszający.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam sie nie nadajesz

      Usuń
    2. to ty lamusiku, który pisał 18 grudnia się nie nadajesz.

      Usuń
  2. Aj tam, ma sponiewierać a nie smakować, smakosze cholerne.

    OdpowiedzUsuń