niedziela, 2 września 2012

Wino głogowe


Wino z głogu sporządza się identycznie, jak wino z dzikiej rózy i według tych samych przepisów. Wino głogowe jest nieco mniej aromatyczne i ekstraktywne od wina z dzikiej rózy, ale stanowi dobry materiał kiperski. Samo w sobie też jest bardzo smaczne...
Praca lekką nie jest, gdyż dzika róża ma złośliwe kolce, a owoce malutkie... Owoce należy pozbawić szypułek i resztek kwiatu, czarne lub nadpsute należy usunąć, każdy owoc przekroić na pół.
Przykład na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej głogu zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Inne przykłady na 10l wina:









wino 9% - 9,5%wino 12%wino 17%
2kg owoców2,25kg owoców2,5kg owoców
9l wody8,5l wody8l wody
1,5kg cukru2kg cukru2,8kg cukru
3g pożywki4g pożywek4g pożywki







Przemarznięty głog nadaje się lepiej do wyrobu wina, niż świeża, bo owoce łatwiej wydzielają sok.
 

glog2d.jpg [8,4kB] glog3d.jpg [7,9kB]

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna alternatywa dla wina z dzikiej róży, z tą różnicą, że głóg wymaga mniej pracy, a otrzymany smak jest podobny.

    OdpowiedzUsuń