niedziela, 2 września 2012

Wino z malin

Maliny wydają dobre wina. Owoce muszą być mocno dojrzałe. Aromat malin pod wpływem alkoholu zmienia się na niekorzyść i dlatego lepsze wina otrzymuje się przy zmieszaniu malin z innymi owocami: porzeczkami, agrestem, jagodami itp.

W 100 gramach świeżych owoców malin znajdują się: 83 gramy wody, 0,9 grama białka, 5,6 grama waęglowodanów, 7,4 grama błonnika, 220 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 29 miligramów fosforu, 22 miligramy magnezu, 3 miligramy sodu, 1,2 miligrama żelaza, 80 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B3, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 25 miligramów witaminy C, 0,3 miligrama witaminy E. (WIEM, Onet)

Maliny należy przebrać, zepsute usunąć, zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem (są przecież bardzo miękkie), zalać letnią wodą, zadać rozmnożonymi drożdżami. Po 1 dniu nafermentowania w miazdze, przecedzić i wygnieść. Wytłoczyny zalać pozostałą wg przepisu wodą i po 1 dniu przecedzić a w uzyskanym soku rozpuścić na gorąco cukier i dodać na raty do moszczu.
Przykłady na 10l wina:

wino 11% wino 17%
6,5kg malin 7kg malin
4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 4g pożywki

 O ile chce się utrzymać aromat malinowy, należy fermentować w temperaturze w miarę niskiej.
malina1d.jpg [9,1kB] malina2d.jpg [10,9kB]  MALYNA3D.JPG [10,4kB] MALYNAM.JPG [4,6kB] MALYNA2Dczib.JPG [16,7kB] MALYNA1D.JPG [7,8kB]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz