Wino kawowe |
![kawa4.jpg [1,96kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/kawa4.jpg)
-
50 - 70g kawy rozpuszczalnej
-
1,4kg miodu
-
15g kwasu cytrynowego lub winowego
-
3g pożywki
-
drożdże winne Sherry
-
woda do objętości 4 litrów
Do baniaka nałóż miodu i kawy,
dodaj ciepłej wody, by rozpuścić te składniki. Po ochłodzeniu dodaj resztę
składników, oprócz drożdży, które należy dodać dopiero po upływie 24h.
Po przefermentowaniu nastawu, ściągnij wino znad osadu
![kawa1.jpg [6,4kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/kawa1.jpg)
![kawa2.jpg [1,77kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/kawa2.jpg)
![kawa3.jpg [6,5kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/kawa3.jpg)
Ktos już próbował??
OdpowiedzUsuńJa spróbuje, ale w baniaku 5 l na wszelki wypadek.
OdpowiedzUsuńJa sprobowałem. wyszło super ale trochę mało słodkie(wytrawne) To pewnie dlatego, że kawa nie posiadała swojego cukru w sobie :) . Smakuje jak jakiś powiedzmy likier kawowy, czy nalewka. Teraz się klaruje. Mam pytanie. Czy w trakcie klarowania mogę dorzucić jakieś składniki? np. wanilie, żeby wzbogacić smak? Albo np. po sklarowaniu dodać jakiegoś mleka gęstego, żeby wyszedł taki gęsty likier? jak to się zachowa?
OdpowiedzUsuń