niedziela, 2 września 2012

Wino z ananasa

Wino ananasowe


ananas_m.jpg [3,63kB]Przepis na 4l wina:
  • 1,4kg ananasów
  • 0,9kg cukru
  • 1g taniny (zalecam 0,5g)
  • 4g pożywki (zalecam 2g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4l
Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.
ananas.jpg [7,42kB]
Ananas

1 komentarz:

  1. Ananas to dobry materiał na egzotyczne wino swojskie :)

    OdpowiedzUsuń