niedziela, 2 września 2012

Wino z aronii

Wino aroniowe 


aronia11d.jpg [7,5kB]Aronia stała się ostatnio w Polsce bardzo modnym i często uprawianym owocem. Na temat możliwości wyrobu wina z aronii krążą różne, sprzeczne opinie. Przykładowo w encyklopedii Onetu "WIEM" podają, że z aronii nie robi się wina ze względu na dużą zawartość garbników. Inne źródła nie podają żadnych przeciwwskazań, ja też nie widzę problemu ze zrobieniem wina z aronii, tym bardziej, że przeszedłem kilka degustacji domowego wina z aronii lub z dodatkiem aronii i nie było to naprawdę nic niesmacznego. Poniżej przedstawiam charakterystykę owoców aronii na podstawie kilku źródeł:

"WIEM" (Wielka Internetowa Encyklopedia Multimedialna): http://wiem.onet.pl/wiem/00ed4a.html:
Aronia (Aronia), rodzaj z rodziny różowatych. Uprawiane odmiany pochodzą od trzech gatunków krzewów występujących we wschodniej części Ameryki Północnej. Uprawiane w ogrodach i parkach, jako roślina ozdobna. Aronia czerwona (Aronia arbutifolia), aronia śliwolistna (Aronia prunifolia) oraz dla jadalnych owoców - aronia czarna (Aronia melanocarpa). W Polsce uprawa aronii czarnej stała się popularna w ostatnich dwudziestu latach, w uprawach amatorskich i towarowych. Krzewy o wysokości do trzech metrów, liście eliptyczne karbowane, kwiaty w baldachach, białe lub różowawe. Owocem jest czarna, twarda, o średnicy około 10 milimetrów, jabłkowa jagoda z meszkowatym nalotem, zawierająca, ciemnoczerwony silnie barwiący sok.

Surowe owoce, nie są zbyt smaczne, lekko cierpkie z gorzkim posmakiem. Owoce i przetwory są bardzo odporne na psucie i fermentację dzięki dużej zawartości garbników (z tego powodu nie nadają się do produkcji win). Są natomiast bardzo dobrym surowcem do wytwarzania wartościowych odżywczo soków i dżemów. Owoce, zawierają dużo antyutleniaczy, około 1 % kwasów organicznych, do 10 % cukrów, witaminy i błonnik. Są dobrym składnikiem diety przeciwmiażdżycowej.

http://republika.pl/aronia_eggert/aroniao.html:
ARONIA CZARNOOWOCOWA
Aronia czarnoowocowa jest krzewem owocodajnym przed którego owocami otwiera się wielka przyszłość. Świat po okresie fascynacji chemią i syntetycznym poprawianiem przyrody wraca do naturalnej żywności i naturalnych leków.
Owoce aronii są jakby do tego stworzone bo można z nich wytwarzać zdrową żywność, która jest jednocześnie naturalnym lekiem na wiele chorób nękających ludzi przełomu wieków.
Owoce aronii są świetnym dodatkiem do najrozmaitszych przetworów począwszy od win i soków przez konfitury, dżemy, galaretki, nadzienia cukiernicze kończąc na aronii kandyzowanej, naturalnym barwniku spożywczym oraz lekach otrzymywanych z całych owoców lub z ich soku. Przetwory z aronii odznaczaja się piękną rubinowo-czerwoną barwą dzięki bardzo dużej zawartości barwników antocjanowych i już 10% dodatek soku aroniowego do soku jabłkowego wystarcza do uzyskania intensywnej czerwonej barwy soków.
Świeże owoce aronii nie nastręczają kłopotów z transportem i przerobem bo pomimo, że są owocami miękkimi są trwałe i nie ulegają łatwo psuciu, a po schłodzeniu ich do +2°C można je przechowywać przez wiele tygodni. Posiadają przy tym dużą bo ponad 75% wydajność tłoczenia soku.
Owoce aronii zawierają wiele witamin , a jeśli chodzi o zawartość witaminy P są jej najbogatszym w świecie źródłem i zawierają jej 2500-3500 mg%, ponadto zawierają witaminy: C, B2, B9, E, PP i prowitaminę A. Nie spotykana w innych owocach zawartość witaminy P pozwala zaliczyć aronię do roślin leczniczych. Owoce, sok i przetwory z aronii można polecić do szerokiego stosowania przy leczeniu chorób układu krwionośnego, szczególnie przy nadciśnieniu tętniczym, arteriosklerozy, hemoroidów, choroby naczyń włosowatych i choroby popromiennej.
Uprawa krzewów aronii nie nastręcza większych trudności. Mają one małe wymagania glebowe, corocznie obficie owocują i są bardzo odporne na choroby i szkodniki co całkowicie eliminuje konieczność chemicznej ochrony krzewów, a więc otrzymujemy owoce zdrowe i nie skażone pestycydami. 


http://www.wildflavors.com/news/98.cfm:
ARONIA, Little Berries, Big Potential
Slide over, fish oils; roll on by, cranberries: Aronia fruit has become perhaps the most promising single ingredient in the rapidly developing functional-foods industry, and the WILD Group is playing a leading role in developing its capabilities and marketing the resulting products.

Like the cranberry, aronia is a rather bitter-tasting red berry that is native to North America; where it's known as the black chokeberry. Long grown and consumed in beverages in Poland and elsewhere in Eastern Europe, aronia cultivation is now moving more and more into the West, including Denmark and Germany. The WILD Group recently demonstrated its confidence in future applications of the fruit, for example, by overseeing the planting of 500 acres of aronia bushes in Poland and Germany. Its pea-sized, glossy, violet-black berries have a distinctively astringent taste, which makes them a good vehicle for various ingredient applications including in distilled spirits, in yogurts and in baked goods. Likewise, because it's a strong, stable and natural color, aronia is being used to add color to multiple-juice drinks and to add color to pharmaceutical shells as well.

But most important, aronia is emerging as a highly potent functional ingredient. Due to its high flavonoid content, aronia has a history as a folk remedy for digestive disturbances, high blood pressure and to strengthen the immune system. Recently, research in Europe has indicated various medical effects, including the fact that the fruit may be hypotensive, speed the healing of infections and strengthen blood vessels.

Comparing aronia's health-promoting profile with that of its distant cousin, the cranberry, underscores the nutraceutical potential of this little berry. Aronia contains 20 g/kg of polyphenols, four to ten times more than cranberries contain of these substances, which assist in preventing or treating various immune, circulatory, urinary and retinal disorders.

As a result, WILD recently has used aronia juice as the basis of new formulations of fruit teas and herbal teas, and for pure-aronia-based juice drinks.

"We believe that the more consumers understand the benefits of consuming aronia, the more they'll look for products that give them this edge," says Dr. Hans-Peter Wild. "And perhaps better than anyone else in Europe, between our own fields of aronia in Poland and our vast product-formulation facilities in Germany, we're in the position to introduce this healthy and great-looking fruit to the food industry."

Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, owoce koniecznie umyć. Postępowanie jest identyczne jak przy jezynach lub czarnych jagodach.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% wino 13% wino 17%
6kg aronii 6,5kg aronii 7kg aronii
6l wody 5l wody 4,5l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 4g pożywki 4g pożywki
  
ARONIA1D.JPG [18,5kB] ARONIA3D.JPG [5,4kB] ARONIA2D.JPG [18,6kB] ARONIA5D.JPG [12,9kB] ARONIA4D.JPG [12kB] aronia10d.jpg [6,4kB] ARONIA8D.JPG [37,8kB] ARONIA7D.JPG [12,8kB] ARONIA6D.JPG [21,4kB]

4 komentarze:

  1. Wino cierpkie - no ale czego spodziewać sie po aronii. Samo w sobie ma dziwny smak, który z biegiem czasu (ponad dwa lata) zaczyna zanikać, dając wysokiej jakości wino wytrawne. Po za tym stosowałem te wino do kupażu z innymi winami, i świetnie nadaje ciemny kolor jak i nadaje posmaku winu bez charakteru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe do zrobienia wino, ciężko je zepsuć, ja przemrożone i wygniecione zalewam naturalnym sokiem z jabłek, teraz dodaję też trochę przemrożonej jarzębiny i ostatnio płatki dębowe. Wino raczej do leżakowania ale po roku też smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,mam 50L gąsior i 21kg aroni która się teraz mrozi,prosze o rade jakie dawki poszczegulnych produktów dać począwszy od wody drożdży cukru,a i chciałbym dać sok z jabłek,czy raczej z samej aronii robić wino

    OdpowiedzUsuń
  4. W połączeniu z sokiem z jabłek będzie na pewno lepsze. Dawki poszczególnych produktów moża obliczyć za pomocą matematyki, mając podane dawki na wino z aroni oraz na wino z jabłek. Zalezy jakie wino chcesz osiągnąc.

    OdpowiedzUsuń