niedziela, 2 września 2012

Wino z brusznic

Wino z borówek-brusznic


Brusznice są owocami dość trudnymi do przerobienia na wino, ze względu na naturalną zawartość w nich kwasu benzoesowego, który działa jak konserwant. Jeśli pomimo to chcemy zrobić z nich wino, to postępujemy jak z czarnymi jagodami

100 gramów jagód borówki brusznicy zawiera: 0,4 grama białka, 3,5 grama węglowodanów, 1,1 grama błonnika, 120 miligramów potasu, 15 miligramów wapnia, 11 miligramów fosforu, 8 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 1,1 miligrama żelaza, 20 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witaminy B1, 0,02 witaminy B2, 0,1 miligrama witaminy PP, 0,04 witaminy B6, 12 miligramów witaminy C, 2 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)

Brusznice należy zmiażdżyć, zalać odpowiednią ilością letniej wody, dodać MOCNEGO zaczynu drożdżowego, po 2 dniach przecedzić i wygnieść. Na wytłoczyny należy nalać jeszcze wody, rozmieszać i po dniu odcedzić, w powstałym roztworze rozpuścić przepisany cukier i dodać na raty do moszczu.
Przykłady na 10l wina:
wino 10 - 11% wino 17%
4kg brusznic 4,5kg brusznic
6l wody 5l wody
1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki

brusznica1d.jpg [27,7kB] brusznica2d.jpg [19,8kB]
Owoce borówki-brusznicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz