Wino z granatów |
![granat4m.jpg [3,64kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/granat4m.jpg)
-
7 owoców granatu
-
0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
-
0,8kg cukru
-
10g kwasu cytrynowego lub winowego
-
1g taniny (zalecam 0,5g)
-
4g enzymu pektynowego
-
4g pożywki (zalecam 2g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4 litrów
Umyj owoce i obierz ze skórki, pokrój
na małe kawałeczki, włóż do plastikowego sitka i wyciśnij cały sok do
baniaka. Sitko z pulpą także wsadź do baniaka. Dodaj resztę składników,
oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po paru dniach wyjmij sitko, odciśnij
dokładnie pulpę, po 2 tygodniach ściągnij znad osadu, po 2 miesiącach
znowu, po 3 miesiącach jeszcze raz i jeśli wino jest klarowne, butelkuj.
![granat1.jpg [5,7kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/granat1.jpg)
![granat2.jpg [7,7kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/granat2.jpg)
![granat3.jpg [6,4kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/granat3.jpg)
![granat4.jpg [10,1kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/granat4.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz