niedziela, 2 września 2012

Wino granatowe

Wino z granatów


granat4m.jpg [3,64kB]Przepis na około 4 litry wina:
  • 7 owoców granatu
  • 0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 0,8kg cukru
  • 10g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 1g taniny (zalecam 0,5g)
  • 4g enzymu pektynowego
  • 4g pożywki (zalecam 2g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
Umyj owoce i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałeczki, włóż do plastikowego sitka i wyciśnij cały sok do baniaka. Sitko z pulpą także wsadź do baniaka. Dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po paru dniach wyjmij sitko, odciśnij dokładnie pulpę, po 2 tygodniach ściągnij znad osadu, po 2 miesiącach znowu, po 3 miesiącach jeszcze raz i jeśli wino jest klarowne, butelkuj.
granat1.jpg [5,7kB]
granat2.jpg [7,7kB] granat3.jpg [6,4kB]
granat4.jpg [10,1kB]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz