niedziela, 2 września 2012

Wino z cebuli

Wino cebulowe


cebula2m.jpg [2,1kB]Przepis na 4 litry wina:
  • 200g cebuli
  • 200g ziemniaków
  • 0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
  • 0,9kg cukru
  • 10g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 4g pożywki (zalecam najwyżej 2g)
  • drożdże winne
  • woda do objętości 4 litrów
To wino jest dość dziwne ale nadaje się podobno świetnie do przyrządzania marynat...
Umyj i obierz cebulę i ziemniaki, posiekaj je drobno, umieść w plastikowym sitku, umieść sitko we wrzącej wodzie i gotuj do miękkości warzyw. Odciśnij owoce na sitku, nalej uzyskany wywar do baniaka, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Fermentuj do zupełnej wytrawności, ściągnij znad osadu. Po kilku miesiącach dojrzewania, butelkuj.
cebula1.jpg [6,1kB]

2 komentarze:

  1. nie wiem jak można wpaść na coś takiego jak wino swojskie z cebuli ...

    OdpowiedzUsuń
  2. skorzystam, ale zmodyfikuję i ugotuję cebulę - powinna być słodsza - zrobię tylko z samej cebuli :) :D

    OdpowiedzUsuń