Wino ananasowe |
![ananas_m.jpg [3,63kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/ananas_m.jpg)
-
1,4kg ananasów
-
0,9kg cukru
-
1g taniny (zalecam 0,5g)
-
4g pożywki (zalecam 2g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4l
Posiekaj ananasy na drobne kawałki
i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe składniki, oprócz
drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń
plastikowe sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad
osadu. Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie
klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.
![ananas.jpg [7,42kB]](http://old.wino.org.pl/noframes/rysunki/ananas.jpg)
Ananas
Ananas to dobry materiał na egzotyczne wino swojskie :)
OdpowiedzUsuń