sobota, 1 września 2012

przepis na wino morelowe

Podobnie do brzoskwin, postępuje się jak przy wisniach. Należy usunąć skórkę i pestki. Powstałą miazgę ługować wodą dwukrotnie. Należy dodać 10g kwasku cytrynowego na każde 10l wina. Na 10l wina potrzeba około 10kg owoców. Morele nadają się tylko na wina południowe, jak Marsala, Sherry, Samos itp.

100 gramów świeżych moreli dostarcza 50 kilokalorii (suszone - 300), 0,6 gramów białka, 6,7 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 320 miligramów potasu, 21 miligramów fosforu, 17 miligramów wapnia (suszone 90), 12 miligramów magnezu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 1500 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 0,6 miligrama witaminy B3 (PP), 0,07 miligrama witaminy B6, 7 miligramów witaminy C, 5 mikrogramów kwasu foliowego. Suszone morele zawierają bardzo dużo witaminy A, potasu, fosforu, białka i błonnika. 100 gramach znajduje się: 3600 mikrogramów witaminy A, 1880 miligramów potasu, 120 miligramów fosforu, 4,8 grama białka, 24 gramy błonnika.

Pestki zawierają trochę kwasu pruskiego o posmaku gorzkich migdałów. Jeśli ktoś lubi ten posmak, może pestki zostawić w miazdze. Szypułki należy usunąć ze względu na ich cierpkość. Do zmiażdżonych owoców dodać odpowiednią ilość letniej wody, dodać zaczyn drożdży, po dniu przecedzić, na miazgę nalać jeszcze raz wody, po dniu wygnieść i w uzyskanej wodzie rozpuścić cukier i dodać (na raty) do moszczu. Dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:

wino 10% wino 12% - 13% wino 17% - 18%
6kg owoców 6,5kg owoców 6,5kg owoców
5l wody 4,5l wody 3,5l wody
1,3kg cukru 1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 4g pożywki


Morela:

Morele

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz