przepis na wino morelowe
Podobnie do brzoskwin,
postępuje się jak przy wisniach. Należy usunąć skórkę i pestki. Powstałą
miazgę ługować wodą dwukrotnie. Należy dodać 10g kwasku
cytrynowego na każde 10l wina. Na 10l wina potrzeba około 10kg
owoców. Morele nadają się tylko na wina południowe, jak
Marsala, Sherry, Samos itp.
100
gramów świeżych moreli dostarcza 50 kilokalorii (suszone - 300), 0,6
gramów białka, 6,7 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 320
miligramów potasu, 21 miligramów fosforu, 17 miligramów wapnia (suszone
90), 12 miligramów magnezu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku,
1500 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama
witaminy B2, 0,6 miligrama witaminy B3 (PP), 0,07 miligrama witaminy B6,
7 miligramów witaminy C, 5 mikrogramów kwasu foliowego. Suszone morele
zawierają bardzo dużo witaminy A, potasu, fosforu, białka i błonnika.
100 gramach znajduje się: 3600 mikrogramów witaminy A, 1880 miligramów
potasu, 120 miligramów fosforu, 4,8 grama białka, 24 gramy błonnika.
Pestki zawierają
trochę kwasu pruskiego o posmaku gorzkich migdałów. Jeśli
ktoś lubi ten posmak, może pestki zostawić w miazdze. Szypułki należy usunąć ze względu na
ich cierpkość. Do zmiażdżonych owoców dodać odpowiednią
ilość letniej wody, dodać zaczyn drożdży, po dniu
przecedzić, na miazgę nalać jeszcze raz wody, po dniu
wygnieść i w uzyskanej wodzie rozpuścić cukier i dodać (na
raty) do moszczu. Dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 10% |
wino 12% - 13% |
wino 17% - 18% |
6kg owoców |
6,5kg owoców |
6,5kg owoców |
5l wody |
4,5l wody |
3,5l wody |
1,3kg cukru |
1,7kg cukru |
2,8kg cukru |
3g pożywki |
3g pożywki |
4g pożywki |
Morela:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz