niedziela, 2 września 2012

Wino z kawy

Wino kawowe


kawa4.jpg [1,96kB]Przepis na około 4l wina:
  • 50 - 70g kawy rozpuszczalnej
  • 1,4kg miodu
  • 15g kwasu cytrynowego lub winowego
  • 3g pożywki
  • drożdże winne Sherry
  • woda do objętości 4 litrów
Do baniaka nałóż miodu i kawy, dodaj ciepłej wody, by rozpuścić te składniki. Po ochłodzeniu dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które należy dodać dopiero po upływie 24h. Po przefermentowaniu nastawu, ściągnij wino znad osadu
kawa1.jpg [6,4kB] kawa2.jpg [1,77kB] kawa3.jpg [6,5kB]

3 komentarze:

  1. Ktos już próbował??

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja spróbuje, ale w baniaku 5 l na wszelki wypadek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sprobowałem. wyszło super ale trochę mało słodkie(wytrawne) To pewnie dlatego, że kawa nie posiadała swojego cukru w sobie :) . Smakuje jak jakiś powiedzmy likier kawowy, czy nalewka. Teraz się klaruje. Mam pytanie. Czy w trakcie klarowania mogę dorzucić jakieś składniki? np. wanilie, żeby wzbogacić smak? Albo np. po sklarowaniu dodać jakiegoś mleka gęstego, żeby wyszedł taki gęsty likier? jak to się zachowa?

    OdpowiedzUsuń