Wino kawowe |
Przepis na około 4l wina:
-
50 - 70g kawy rozpuszczalnej
-
1,4kg miodu
-
15g kwasu cytrynowego lub winowego
-
3g pożywki
-
drożdże winne Sherry
-
woda do objętości 4 litrów
Do baniaka nałóż miodu i kawy,
dodaj ciepłej wody, by rozpuścić te składniki. Po ochłodzeniu dodaj resztę
składników, oprócz drożdży, które należy dodać dopiero po upływie 24h.
Po przefermentowaniu nastawu, ściągnij wino znad osadu
Ktos już próbował??
OdpowiedzUsuńJa spróbuje, ale w baniaku 5 l na wszelki wypadek.
OdpowiedzUsuńJa sprobowałem. wyszło super ale trochę mało słodkie(wytrawne) To pewnie dlatego, że kawa nie posiadała swojego cukru w sobie :) . Smakuje jak jakiś powiedzmy likier kawowy, czy nalewka. Teraz się klaruje. Mam pytanie. Czy w trakcie klarowania mogę dorzucić jakieś składniki? np. wanilie, żeby wzbogacić smak? Albo np. po sklarowaniu dodać jakiegoś mleka gęstego, żeby wyszedł taki gęsty likier? jak to się zachowa?
OdpowiedzUsuń