Wino z daktyli

Daktyle nadają się do wyrobu win
wszelkich gatunków. Fermentują nadzwyczaj szybko.
100
gramów świeżych daktyli zawiera: 20 gramów wody, 2,2 grama białka, 0,5
grama tłuszczu, 70 gramów węglowodanów (najwięcej ze wszystkich owoców),
7,1 grama błonnika, 648 miligramów potasu (najwięcej wśród owoców), 63
miligramy fosforu (najwięcej wśród owoców), 59 miligramów wapnia, 3
miligramy żelaza, 1 miligram sodu, 50 mikrogramów witaminy A, 0,09
miligrama witaminy B1, 0,1 miligrama witaminy B2 (najwięcej wśród
owoców), 2,2 miligrama witaminy B3 (najwięcej wśród owoców).
Daktyle
suszone w 100 gramach zawierają: 15 gramów wody, 2 gramy białka, 63,9
gramów węglowodanów, 8,7 grama błonnika, 750 miligramów potasu, 68
miligramów wapnia, 65 miligramów fosforu, 59 miligramów magnezu, 5
miligramów sodu, 1,6 miligrama żelaza, 0,3 miligrama cynku, 50
mikrogramów witaminy A, 0,07 miligrama witaminy B1, 0,04 miligrama
witaminy B2, 2 miligramy witaminy B3 (PP), 0,15 miligrama witaminy B6,
21 mikrogramów kwasu foliowego.
(WIEM, Onet)
Na litr wina lekkiego bierzemy 10dkg, mocnego - 12dkg daktyli i
jeden gram kwasku cytrynowego. Daktyle należy rozdrobnić,
zalać odpowiednią ilością letniej wody,
dodać zaczynu drożdżowego, pofermentować w miazdze dwa dni,
przecedzić, do powstałego płynu dodać cukru w zależności od
projektowanej mocy wina i pożywki w ilości 0,4g na każdy litr
wina.
Podobno wino z daktyli potrafi być gotowe w ciągu dwóch
tygodni.
Daktyle
Ja coś podobnego zrobiłem, wyszła rewelacja. Tylko ten czas... raczej nie 2 a 12 tygodni, Jak większość win żeby ładnie się wyklarowało niestety musi swoje odstać.
OdpowiedzUsuń