Wino czereśniowe |
Przy wyrobie wina z czereśni postępuje
się tak samo jak przy wiśniach.
Ponieważ mają dość małą zawartość kwasu, więc dodatek
wody jest mniejszy. Czereśnie jako owoce mało kwaśne nadają
się znakomicie jako domieszka do owoców kwaśnych.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać letnią wodą, zadać zaczynem drożdży, dodać pożywki. Po dwudniowym ługowaniu w ciepłym miejscu i nafermentowaniu, przecedzić, wygnieść i dodać przepisany cukier.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać letnią wodą, zadać zaczynem drożdży, dodać pożywki. Po dwudniowym ługowaniu w ciepłym miejscu i nafermentowaniu, przecedzić, wygnieść i dodać przepisany cukier.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5% | wino 17% - 18% | wino mieszane 11% | wino mieszane 17% |
8kg czereśni | 8kg czereśni | 5,5kg czereśni | 5,5kg czereśni |
4l wody | 3l wody | 1,5 kg porzeczek lub agrestu | |
1,7kg cukru | 2,8kg cukru | 4l wody | 3l wody |
4g pożywki | 4g pożywki | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
10g kwasu cytrynowego | 10g kwasu cytrynowego | 4g pożywki | 4g pożywki |
Czereśnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz