Wino z brusznic

Brusznice są owocami
dość trudnymi do przerobienia na wino, ze względu na
naturalną zawartość w nich kwasu benzoesowego, który działa
jak konserwant. Jeśli pomimo to chcemy zrobić z nich wino, to
postępujemy jak z czarnymi jagodami
100
gramów jagód borówki brusznicy zawiera: 0,4 grama białka, 3,5 grama
węglowodanów, 1,1 grama błonnika, 120 miligramów potasu, 15 miligramów
wapnia, 11 miligramów fosforu, 8 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu,
1,1 miligrama żelaza, 20 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witaminy
B1, 0,02 witaminy B2, 0,1 miligrama witaminy PP, 0,04 witaminy B6, 12
miligramów witaminy C, 2 mikrogramy kwasu foliowego.
(WIEM, Onet)
Brusznice należy zmiażdżyć, zalać odpowiednią ilością
letniej wody, dodać MOCNEGO zaczynu
drożdżowego, po 2 dniach przecedzić i wygnieść. Na
wytłoczyny należy nalać jeszcze wody, rozmieszać i po dniu
odcedzić, w powstałym roztworze rozpuścić przepisany cukier i
dodać na raty do moszczu.
Przykłady na 10l wina:
wino 10 - 11% |
wino 17% |
4kg brusznic |
4,5kg brusznic |
6l wody |
5l wody |
1,7kg cukru |
2,8kg cukru |
3g pożywki |
3g pożywki |
Owoce borówki-brusznicy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz