Wino dyniowe |
Przepis na około 4 litry wina:
-
1,8kg miąższu dyniowego
-
0,5kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
-
1kg cukru
-
15g kwasu cytrynowego lub winowego
-
1g taniny (zalecam 0,5g)
-
4g pożywki (zalecam 2g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4 litrów
Z miąższu należy pozbyć się
pestek. Rozdrobnij miąższ dyniowy i włóż na plastikowe sitko, które umieść
w baniaku. Dodaj cukru i zalej go ciepłą wodą. Gdy zawartość baniaka
ostygnie, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po
upływie 5 - 6 dni usuń z baniaka sitko z miąższem, wyciśnij go lekko. Po
zakończeniu fermentacji, ściągnij wino znad osadu. Jest możliwe, że
konieczne stanie się użycie materiału filtracyjnego.
Dynie
Należy koniecznie odcedzić wino od owoców najpóźniej po upływie tygodnia, ponieważ zamiast wina otrzymamy gęste dyniowe wyglądające nie apetycznie gluty
OdpowiedzUsuń