Wino figowe |
Figi należy pokroić, wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać zaczyn drożdżowy, letnią (nigdy nie gorącą) wodę w odpowiedniej ilości i dobrze rozmieszać. Po jednym dniu przecedzić przez bardzo gęste płótno, nie wygniatając. Na miazgę na płótnie nalać resztę wody, cedzić przez kilka godzin i w uzyskanym płynie rozpuścić cukier. Rozczyn ten wlać do moszczu (w przypadku dużej dawki cukru na 2-3 raty).
Przykłady na 10l wina:
wino 10% | wino 13% | wino 17% |
1kg fig | 1,25kg fig | 1,5kg fig |
9l wody | 8,5l wody | 8l wody |
1,2kg cukru | 1,7kg cukru | 2,6kg cukru |
3g pożywki | 3g pożywki | 4g pożywki |
10g kwasku cytrynowego |
Gdyby okazało się, że w moszczu jest za dużo miąższu, należy przesączyć go przez BARDZO gęste płótno.
Figi suszone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz