niedziela, 2 września 2012

Wino jarzebinowe

Wino z jarzebiny 

Na wino nadaje się tylko jarzębina słodka (tzw. morawska). Jarzębina dzika nie nadaje się do wyrobu win, może co najwyżej posłużyć jako źródło garbnika przy wyrobie win z owoców zawierających go za mało. Wino jarzębinowe robi się identycznie jak z dzikiej rózy



Przykład na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej jarzebiny zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.

Inne przykłady na 10l wina:

wino 9% - 9,5% wino 12% wino 17% - 17,5%
2kg jarzebiny 2,25kg jarzebiny 2,5kg jarzebiny
9l wody 8,5l wody 8l wody
1,5kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 4g pożywki 4g pożywki
10g kwasku cytrynowego
 
jarzeb1d.jpg [9,7kB]
Owoce jarzębiny dzikiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz