Wino z jarzebiny
Na wino nadaje się tylko jarzębina słodka (tzw. morawska). Jarzębina dzika nie nadaje się do wyrobu win, może co najwyżej posłużyć jako źródło garbnika przy wyrobie win z owoców zawierających go za mało. Wino jarzębinowe robi się identycznie jak z dzikiej rózy
Przykład na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej jarzebiny zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
2,5kg świeżej jarzebiny zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Inne przykłady na
10l wina:
wino 9% - 9,5% | wino 12% | wino 17% - 17,5% |
2kg jarzebiny | 2,25kg jarzebiny | 2,5kg jarzebiny |
9l wody | 8,5l wody | 8l wody |
1,5kg cukru | 2kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywki | 4g pożywki |
10g kwasku cytrynowego |
Owoce jarzębiny dzikiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz