Wino Marchewkowe
Przepis na około 4 litry wina:
- 1,6kg marchewki
- 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
- 0,9kg cukru
- 15g kwasu cytrynowego lub winowego
- 1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g)
- 2g enzymu pektynowego
- 2g pożywki
- drożdże winne
- woda do objętości 4 litrów
Wyczyść dobrze marchewki, usuń wszelkie
korzonki. Umieść marchewkę w plastikowym sitku i gotuj w 3,7l wody, aż zmięknie.
Wtedy wyjmij marchewkę z wody, ale nie wyciskaj. Wywar marchewkowy przelej do
baniaka, dodaj cukru i innych składników, drożdże dodaj dopiero po 24h.
Uzupełnij wodą do objętości 4l. Ściągnij wino znad osadu, gdy fermentacja
się zakończy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz