Wino z głogu sporządza się identycznie, jak wino z dzikiej rózy i według tych samych przepisów. Wino głogowe jest nieco mniej aromatyczne i ekstraktywne od wina z dzikiej rózy, ale stanowi dobry materiał kiperski. Samo w sobie też jest bardzo smaczne...
Praca lekką nie jest, gdyż dzika róża ma złośliwe kolce, a owoce malutkie... Owoce należy pozbawić szypułek i resztek kwiatu, czarne lub nadpsute należy usunąć, każdy owoc przekroić na pół.
Przykład na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej głogu zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
2,5kg świeżej głogu zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Inne przykłady na
10l wina:
wino 9% - 9,5% | wino 12% | wino 17% |
2kg owoców | 2,25kg owoców | 2,5kg owoców |
9l wody | 8,5l wody | 8l wody |
1,5kg cukru | 2kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywek | 4g pożywki |
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla wina z dzikiej róży, z tą różnicą, że głóg wymaga mniej pracy, a otrzymany smak jest podobny.
OdpowiedzUsuń