Wino czeremchowe |
Owoce należy po zebraniu odszypułkować, przepłukać zimną wodą, zmiażdżyć w wiadrze lub innym naczyniu zależnym od skali produkcji, dodać do miazgi odpowiednią ilość letniej wody, zadać matką drożdżową i fermentować w miazdze 2 dni (nie dłużej, gdyż pestki czeremchy wydają się zawierać kwas pruski). Po tym czasie należy miazgę odcedzić, uzyskany sok wlać do baniaka, na wytłoczyny nalać chłodnej wody, wymieszać i fermentować jeszcze 1 dzień. Po upływie tegoż dnia, miazgę należy dobrze wycisnąć, wytłoczyny wyrzucić. W części uzyskanego soku należy rozpuścić na gorąco pierwszą partię cukru, po ostudzeniu dodać do baniaka, dodać pożywki, zamknąć rurką fermentacyjną i fermentować. Po upływie 3-7 dni (w zależności od siły fermentacji) dodać drugą ratę cukru, wynikającą z przepisu.
Przykłady na 10l wina:
wino 12% | wino 17-18% |
5kg owoców czeremchy | 7kg owoców czeremchy |
1,6kg cukru | 2,4kg cukru |
6l wody | 4,5l wody |
3g pożywki | 4g pożywki |
Owoce czeremchy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz