niedziela, 2 września 2012

Wino z gruszek

Wino gruszkowe


Słodkie, deserowe odmiany gruszek nie najlepiej nadają się na wina, ze względu na to, że posiadają za mało kwasów i garbnika. Nadają się natomiast jako domieszka do owoców kwaśnych np. jabłek. Z cierpkich, twardych gatunków gruszek (tzw. moszczowych) można robić dobre wina. Postępowanie przy wyrobie wina gruszkowego jest podobne jak przy winie jabłkowym.

W 100 gramach gruszek znajdują się: 83 gramy wody, 0,3 grama białka, 10,6 grama węglowodanów, 2,3 grama błonnika, 130 miligramów potasu, 10 miligramów fosforu, 8 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,2 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 10 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witamin B1 i B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 11 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Przykłady na 10l wina:

wino 17% wino mieszane 17% wino mieszane 17%
9kg gruszek deserowych 6kg gruszek deserowych 5kg gruszek deserowych
4l wody 2kg gruszek dzikich 3kg kwaśnych jabłek
2,8kg cukru 4,5l wody 4l wody
25g kwasku cytrynowego 2,8kg cukru 2,8kg cukru
1g taniny 20g kwasku cytrynowego

Czysty sok z gruszek deserowych można podgrzewając (nie gotując!) odparować do połowy pierwotnej objętości i sfermentować bez dodatków, tylko z drożdżami winnymi.
gruszka1d.jpg [16,1kB] gruszka2d.jpg [8,2kB]
Gruszki

1 komentarz: