
Słodkie, deserowe odmiany gruszek nie
najlepiej nadają się na wina, ze względu na to, że posiadają
za mało kwasów i garbnika. Nadają się natomiast jako
domieszka do owoców kwaśnych np. jabłek. Z cierpkich, twardych
gatunków gruszek (tzw. moszczowych) można robić dobre wina.
Postępowanie przy wyrobie wina gruszkowego jest podobne jak przy
winie jabłkowym.
W
100 gramach gruszek znajdują się: 83 gramy wody, 0,3 grama białka,
10,6 grama węglowodanów, 2,3 grama błonnika, 130 miligramów potasu, 10
miligramów fosforu, 8 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2
miligramy sodu, 0,2 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 10
mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witamin B1 i B2, 0,2 miligrama
witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 11
mikrogramów kwasu foliowego.
(WIEM, Onet)
Przykłady na 10l wina:
wino 17% |
wino mieszane 17% |
wino mieszane 17% |
9kg gruszek deserowych |
6kg gruszek deserowych |
5kg gruszek deserowych |
4l wody |
2kg gruszek dzikich |
3kg kwaśnych jabłek |
2,8kg cukru |
4,5l wody |
4l wody |
25g kwasku cytrynowego |
2,8kg cukru |
2,8kg cukru |
1g taniny |
20g kwasku cytrynowego |
|
Czysty
sok z gruszek deserowych można podgrzewając (nie gotując!)
odparować do połowy pierwotnej objętości i sfermentować bez
dodatków, tylko z drożdżami winnymi.
![gruszka2d.jpg [8,2kB]](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tK-9yKYuocsOJDoMMd0_WfgjPaHPLoICUAh8_Qoi83Yf6Jf7vzaZT7AwetGQ6JaMyC1DydhoGzbk6Tbh6Fl3feBeoLyX2xghJRqGiL1DoHUy53-fkJMEYo=s0-d)
Gruszki
Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuń