Wino gruszkowe |
Słodkie, deserowe odmiany gruszek nie
najlepiej nadają się na wina, ze względu na to, że posiadają
za mało kwasów i garbnika. Nadają się natomiast jako
domieszka do owoców kwaśnych np. jabłek. Z cierpkich, twardych
gatunków gruszek (tzw. moszczowych) można robić dobre wina.
Postępowanie przy wyrobie wina gruszkowego jest podobne jak przy
winie jabłkowym.
W 100 gramach gruszek znajdują się: 83 gramy wody, 0,3 grama białka, 10,6 grama węglowodanów, 2,3 grama błonnika, 130 miligramów potasu, 10 miligramów fosforu, 8 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,2 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 10 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witamin B1 i B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 11 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
W 100 gramach gruszek znajdują się: 83 gramy wody, 0,3 grama białka, 10,6 grama węglowodanów, 2,3 grama błonnika, 130 miligramów potasu, 10 miligramów fosforu, 8 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,2 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 10 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witamin B1 i B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 11 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Przykłady na 10l wina:
wino 17% | wino mieszane 17% | wino mieszane 17% |
9kg gruszek deserowych | 6kg gruszek deserowych | 5kg gruszek deserowych |
4l wody | 2kg gruszek dzikich | 3kg kwaśnych jabłek |
2,8kg cukru | 4,5l wody | 4l wody |
25g kwasku cytrynowego | 2,8kg cukru | 2,8kg cukru |
1g taniny | 20g kwasku cytrynowego |
Czysty
sok z gruszek deserowych można podgrzewając (nie gotując!)
odparować do połowy pierwotnej objętości i sfermentować bez
dodatków, tylko z drożdżami winnymi.
Gruszki
Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuń