Wino z grapefruita |
Przepis na 4 litry wina:
-
6 - 7 grapefruitów
-
0,5 - 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
-
2g enzymu pektynowego
-
1 - 2 litry soku z grapefruita
-
1kg cukru
-
4g taniny (to już jakaś bzdura!!!!, najwyżej 0,5g)
-
drożdże winne
-
woda do objętości 4 litrów
Oskrob skórkę z dwóch owoców,
unikając białego miąższu, ze względu na jego bardzo gorzki smak. Obierz
resztę owoców, podziel na cząstki. Włóż je oraz startą wcześniej skórkę
do plastikowego sitka i włóż do baniaka, dodaj cukier i resztę składników
oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po 5 dniach usuń sitko z owocami. Pod
koniec fermentacji ściągnij wino znad osadu.
Grapefruity
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz